Passer au contenu

Panier

Votre panier est vide

€5 korting op je eertste order?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Article: BIBS speen slecht?

BIBS speen slecht? - May Mays

BIBS speen slecht?

Hoe beïnvloeden fopspenen de tanden van jouw baby?

BIBS krijgt veel vragen over de invloed van fopspenen op het gebit, en deze vragen willen zij natuurlijk zo feitelijk en eerlijk mogelijk beantwoorden. Daarom staan ​​zij voortdurend in contact met professionals in de tandheelkunde, om op de hoogte te blijven van de laatste onderzoeken en studies over dit onderwerp.

Studies hebben bewezen dat ronde fopspenen niet slechter zijn voor de tanden dan orthodontische fopspenen. Alle fopspenen – ongeacht de vorm van de tepel – resulteren in “fopspeentanden”, maar het is belangrijk om te verduidelijken dat “fopspeentanden” niet gevaarlijk zijn. Het komt allemaal neer op hoe intensief en hoe lang je kind de fopspeen gebruikt.

Wanneer we normaal gesproken een fopspeen aan onze pasgeboren baby introduceren, denken we niet aan hun tanden. In plaats daarvan willen we voor onze baby zorgen, hem kalmeren en hem veiligstellen.

Gewoonten fopspeen gebruik

Baby’s hebben vanaf de geboorte een natuurlijke zuigreflex, en het kind zal deze behoefte proberen te bevredigen met een fopspeen, de borst van de moeder, de duim, of iets anders. Uit tandheelkundig oogpunt is het beter een fopspeen te gebruiken om te voorkomen dat de baby op zijn duim gaat zuigen.

“Een van de voordelen van fopspenen is te voorkomen dat de baby op de duim gaat zuigen. Wat tanden en kaken betreft, verdient de fopspeen de voorkeur. Het is voor de baby heel moeilijk om te stoppen met duimen, terwijl een fopspeen veel gemakkelijker van de baby kan worden afgepakt”.

– Nina Nissen Falbert, tandarts

Een ander voordeel van fopspenen (vanuit tandheelkundig oogpunt) is dat het gebruik van fopspenen de mondademhaling tegengaat.

“Mondademhaling betekent dat je vaak – zowel overdag als ’s nachts – je mond gebruikt om adem te halen in plaats van je neus. Het is beter om door de neus te ademen, omdat dit de slijmvliezen beschermt, de zuurstofopname verhoogt, gaatjes in de tanden en kiezen tegengaat en een veranderde kaakstand door de ruststand van de tong tegengaat.”

– Carina Løvstad, mondhygiëniste

EFFECTEN VAN DE FOPSPEEN

“Er zijn veel verschillende fopspenen op de markt. Als het op tanden aankomt, maakt het echter niet uit welke fopspeen je baby gebruikt, want de tanden komen normaal gesproken vanzelf op één lijn, ongeacht de scheefstand, als de aanbevelingen worden opgevolgd en het kind rond de leeftijd van 3 jaar stopt met het gebruik van de fopspeen.”

– Nina Nissen Falbert, tandarts

Er zijn geen onderzoeken die bevestigen dat het ene type fopspeen minder problemen met de uitlijning van de tanden geeft dan het andere type fopspeen. Verschillende vormen van de speen beïnvloeden de tanden anders, maar geen speen is beter dan andere. Een advies is om een ​​fopspeen met een ventiel te kiezen, omdat het ventiel ervoor zorgt dat de lucht uit de speen wordt gedrukt als de baby erop zuigt. Dit helpt de speen zich op natuurlijke wijze te vormen naar het mondje, de tong en het gehemelte van de baby.

STOP OP TIJD met het gebruik van de speen

Naarmate uw baby groeit en zich ontwikkelt, is het belangrijk om rekening te houden met de impact van tanden en tandvlees.

” Veel onderzoeken hebben aangetoond dat als uw kind stopt met het gebruik van een fopspeen voor de leeftijd van drie jaar, de stand van de tanden in het algemeen zonder behandeling later in het leven wordt genormaliseerd “
– Nina Nissen Falbert, tandarts

Zoals bij alles is het belangrijk om je baby in kleine, geleidelijke stappen te laten wennen aan het leven zonder fopspeen, terwijl hij nog steeds dat comfort biedt wanneer dat nodig is in de peuterfase. Als het niet mogelijk is om de baby vóór de leeftijd van drie te laten stoppen met een speen, probeer jouw kleine de fopspeen dan zo min mogelijk te laten gebruiken.

Het is belangrijk om te onthouden dat alle kinderen anders zijn en dat het langdurig gebruik van de fopspeen de uitlijning van de tanden beïnvloedt. Het zal afhangen van hoeveel ze het gebruiken, voor hoe lang en de intensiteit. Jij kent jouw kind het beste en als u twijfelt, dien je het advies van de tandarts op te volgen.

Hier zijn enkele onderzoeken als je zelf meer over het onderwerp wilt lezen 🙂

FAQ / Veelgestelde vragen

1. Hebben fopspenen invloed op blijvende tanden?
Als uw kind stopt met het gebruik van de fopspeen voor de leeftijd van drie jaar (dus voordat de blijvende tanden doorbreken), wordt de positie van de melktanden over het algemeen genormaliseerd en worden de blijvende tanden niet aangetast.

2. Heeft de vorm van fopspenen invloed op het gehemelte en de mondontwikkeling?
Langdurig gebruik van een fopspeen (na de leeftijd van drie jaar) kan uitlijningsproblemen veroorzaken met zowel de melktanden, de permanente tanden als de kaken. Dit kan van invloed zijn op het kauw- of bijtvermogen van het kind en kan gevolgen hebben voor het kaakgewricht en het uiterlijk van het kind.

Let op: dit is na langdurig gebruik van een fopspeen. Als uw kind stopt met het gebruik van de fopspeen voor de leeftijd van drie jaar (dus voordat de blijvende tanden doorbreken), wordt de positie van de melktanden over het algemeen genormaliseerd en worden de blijvende tanden niet aangetast.

3. Wanneer moet je stoppen met het gebruik van een fopspeen?
Veel onderzoeken hebben aangetoond dat als uw kind stopt met het gebruik van een fopspeen voor de leeftijd van drie, de positie van de melktanden over het algemeen wordt genormaliseerd en de blijvende tanden niet worden aangetast.

4. Welke vorm van de fopspeen (rond, plat of anatomisch) past het beste bij het gebit?
het ene type fopspeen minder problemen met de uitlijning van de tanden geeft dan het andere type fopspeen. Verschillende vormen spenen beïnvloeden de tanden anders, maar geen speen is beter dan andere. Als het kind op 3-jarige leeftijd stopt met het gebruik van de fopspeen, komen de melktanden vaak vanzelf in de juiste positie en worden de blijvende tanden niet aangetast.

5. Kan langdurig gebruik van een fopspeen op latere leeftijd een overbeet, kruisbeet of open beet veroorzaken?
Ja, langdurig gebruik van een fopspeen kan op latere leeftijd problemen met de uitlijning van de tanden en kaken veroorzaken. Dit geldt echter voor langdurig gebruik. Als uw kind stopt met het gebruik van de fopspeen voor de leeftijd van drie jaar (voordat de blijvende tanden doorbreken), wordt de positie van de melktanden over het algemeen genormaliseerd en worden de blijvende tanden niet aangetast.

6. Kan een fopspeen orthodontisch worden goedgekeurd door tandartsen?
Als ” orthodontie goedgekeurd door tandartsen ” betekent dat een tandarts heeft goedgekeurd dat een fopspeen het gebit niet aantast, dan niet! Verschillende fopspenen hebben een verschillende invloed op de tanden. Het belangrijkste is echter hoe lang het kind de fopspeen gebruikt. Als uw kind stopt met het gebruik van de fopspeen voor de leeftijd van drie jaar (voordat de blijvende tanden doorbreken), wordt de positie van de melktanden over het algemeen genormaliseerd en worden de blijvende tanden niet aangetast.

7. Kan het schadelijk zijn voor het gebit van kinderen als ze hun fopspenen delen met andere kinderen ivm bacteriën?
Nee, het is niet schadelijk voor de tanden om een ​​fopspeen te delen als het om bacteriën gaat. Maar met betrekking tot ziekten zoals verkoudheid of andere besmettelijke kinderziekten is het een goed idee om een ​​fopspeen privé te houden en niet te delen.

8. Beschadigt BIBS Color maat 3 de tanden meer dan maat 1?
Het is niet gevaarlijk om een ​​pasgeborene maat 3 te geven. De meeste pasgeborenen geven echter de voorkeur aan een kleinere maat. Alle BIBS-fopspenen, ongeacht hun grootte, kunnen worden gebruikt vanaf de geboorte van je baby. Maar natuurlijk zal een grotere fopspeen meer op de tanden drukken dan een kleinere fopspeen. Maar houd er rekening mee dat als uw baby stopt met het gebruik van de fopspeen voordat ze drie jaar oud zijn (dat wil zeggen voordat de permanente tanden doorbreken), de positie van de melktanden over het algemeen wordt genormaliseerd en de permanente tanden niet worden aangetast.

Read more

Little Dutch pop: zacht, vriendelijk en vol met speelplezier - May Mays

Little Dutch pop: zacht, vriendelijk en vol met speelplezier

Waarom een Little Dutch pop zo populair is Je kind zien ontdekken en spelen is het mooiste wat er is. Elke leeftijd heeft iets bijzonders, vanaf het moment dat je kindje de eerste grijpbewegingen ...

En savoir plus
Ontwikkeling dreumes: wat te verwachten - May Mays

Ontwikkeling dreumes: wat te verwachten

De ontwikkeling van je dreumes: wat mag je verwachten? Begrijp je soms je kleine dreumes niet en vraag jij je af wat er in zijn of haar koppie omgaat? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige! De...

En savoir plus